Deser wiśniowa pianka

Orzeźwiający deser wiśniowy z czekoladą. Puszysta, słodko- kwaśna pianka wiśniowa pod czekoladowym kremem. Pyszny, lekki deser nie tylko na upały. Polecam.
Składniki na ok. 4 porcje:
Warstwa wiśniowa:
- 250g wiśni (waga bez pestek)
- 4 łyżki cukru
- 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 250ml słodkiej śmietany 30- 36%
Krem czekoladowy:
- 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 100g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
- np. bezy, posypka czekoladowa, świeże wiśnie
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
- Do garnka włożyć wiśnie i zasypać cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus wiśniowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do masy wiśniowej.
- Masę rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężała.
- Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i ściągnąć od razu z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc.
- Chłodny krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z kształcie gwiazdki i wycisnąć na warstwę wiśniową. Ozdobić posypką czekoladową, wiśniami i bezami.
- Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.