Deser Balladyna


Lekki, orzeźwiający, serowo- kajmakowy deser z malinami. Deser składa się z galaretki malinowej, lekkiej masy serowej, przełożonej herbatnikami i masą krówkową. Jest kremowy, wielosmakowy, nie za słodki, może być bezglutenowy, jeśli użyjemy herbatników lub innych, kruchych ciastek bezglutenowych.
Składniki na ok. 15 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub Quark (20%)
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 200 g malin, świeżych lub mrożonych
- 350 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- ok. 100 g herbatników kakaowych (w wersji bezglutenowej: jasnych herbatników bezglutenowych lub innych ciastek bezglutenowych)
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wymieszać trzepaczką (lub chwilę zmiksować) na gładką masę. Osobno ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Przygotować 15 kubeczków. Rozłożyć połowę masy serowej. Następnie połowę pokruszonych herbatników (po ok. 1 łyżeczce na kubek).
- Puszkę z masą krówkową otworzyć i wymieszać łyżką, aby zrobiła się gładka i miększa. Wyłożyć do kubeczków (po ok. 2 łyżeczki), przykryć resztą herbatników i wyłożyć resztę masy serowej. Kubeczki wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować galaretkę: Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 350 ml wrzątku. Jeśli maliny są mrożone, można dodać je do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie lekko tężejąca, wyłożyć ją na masę serową. (Trochę galaretki pozostanie. Jeśli maliny są świeże to rozłożyć je na deserze i zalać lekko tężejącą galaretką).
- Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny lub przechowywać w lodówce do ok. 2- 3 dni.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 15 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!