Deser Balladyna

Lekki, orzeźwiający, serowo- kajmakowy deser z malinami. Deser składa się z galaretki malinowej, lekkiej masy serowej, przełożonej herbatnikami i masą krówkową. Jest kremowy, wielosmakowy, nie za słodki, może być bezglutenowy, jeśli użyjemy herbatników lub innych, kruchych ciastek bezglutenowych.

Składniki na ok. 15 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub Quark (20%)
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Galaretka:

  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 200 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 350 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • ok. 100 g herbatników kakaowych (w wersji bezglutenowej: jasnych herbatników bezglutenowych lub innych ciastek bezglutenowych)
  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
  2. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wymieszać trzepaczką (lub chwilę zmiksować) na gładką masę. Osobno ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. Przygotować 15 kubeczków. Rozłożyć połowę masy serowej. Następnie połowę pokruszonych herbatników (po ok. 1 łyżeczce na kubek).
  5. Puszkę z masą krówkową otworzyć i wymieszać łyżką, aby zrobiła się gładka i miększa. Wyłożyć do kubeczków (po ok. 2 łyżeczki), przykryć resztą herbatników i wyłożyć resztę masy serowej. Kubeczki wstawić do lodówki.
  6. W tym czasie przygotować galaretkę: Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 350 ml wrzątku. Jeśli maliny są mrożone, można dodać je do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie lekko tężejąca, wyłożyć ją na masę serową. (Trochę galaretki pozostanie. Jeśli maliny są świeże to rozłożyć je na deserze i zalać lekko tężejącą galaretką).
  7. Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny lub przechowywać w lodówce do ok. 2- 3 dni.
Czas

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Deser Balladyna Deser Balladyna Deser Balladyna