Deser czarny las

Deser w pucharku z ciasta brownie (które może być na mące pszennej lub w wersji bezglutenowej), wiśni z amaretto i kremu z serka mascarpone i bitej śmietany. Wspaniałe połączenie zarówno smakowe, jak i kolorystyczne. Deser powstał na wzór słynnego tortu Szwarcwaldzkiego (zwanego czarnym lasem), ale zamiast czekoladowego biszkoptu, upiekłam brownie, aby było jeszcze pyszniejsze ;)

Jeśli chcecie przygotować deser w wersji bezglutenowej to przepis na brownie bez glutenu znajduje się tutaj: "Brownie bezglutenowe".

Brownie można upiec dzień wcześniej. Frużelinę również można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Składniki na ok. 14 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):

Brownie:

  • 350 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Frużelina wiśniowa z amaretto:

  • 300 g wiśni mrożonych, wydrylowanych (bez dodatku cukru)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100 ml likieru Amaretto

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Upiec brownie według przepisu: "Brownie" (lub w wersji bez glutenu: "Brownie bezglutenowe"). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować frużelinę wiśniową według przepisu: "Frużelina wiśniowa z amaretto".
  3. Brownie pokroić na 16 (4 x 4) kawałków.
  4. Przygotować 14 kubeczków. Jeden kawałek ciasta, łamiąc na kawałki, rozdzielić na dwa kubeczki (czyli na 14 kubków zużyjemy 7 kawałków brownie).
  5. Na cieście rozłożyć chłodną frużelinę wiśniową.

2

  1. Przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder.
  2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki). Krem wycisnąć na frużelinę.
  3. Udekorować kawałkiem ciasta (ćwiartką z jednego kawałka) i posypać startą czekoladą. (Pozostałe kawałki brownie zjeść osobno ;))
  4. Można podawać od razu lub schłodzić. Gotowy deser można przechowywać do 2- 3 dni w lodówce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 14

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Deser czarny las Deser czarny las