Deser jabłkowo-karmelowo-jogurtowy


Deser z prażonymi jabłkami, domowym sosem karmelowym, jogurtem i biszkoptami. Kremowy, słodki, ale nie przesłodzony, smaczny, z przeważającym smakiem karmelowym.
Sos karmelowy można przygotować dużo wcześniej. Przed użyciem należy go ogrzać np. wsadzając słoik do gorącej wody lub ogrzewając chwilę w kuchence mikrofalowej. Powinien być płynny, ale nie ciepły. Jeśli będzie ciepły, należy pozostawić go do ostygnięcia, zanim dodamy go do deseru.
Składniki na ok. 4 porcje:
Sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 60 g (lub ml) słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
Warstwa jabłkowa:
- 500 g jabłek
- 20 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Warstwa jogurtowa:
- 150 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5% tłuszczu), schłodzonego
- 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dodatkowo:
- ok. 100 g biszkoptów podłużnych (mogą być również bezglutenowe)
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos karmelowy według przepisu: "Sos karmelowy", z połowy składników. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, cukier i cynamon. Smażyć ok. 5 minut na średniej mocy palnika, mieszając, aż jabłka zmiękną, ale będą utrzymywać kształt. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować warstwę jogurtową: Słodką śmietankę ubić na sztywno. W miseczce wymieszać trzepaczką jogurt z łyżką sosu karmelowego. Następnie wmieszać delikatnie ubitą śmietanę.
- Na dno czterech szklanek lub pucharków wyłożyć po 1 kopiastej łyżeczce sosu karmelowego. Następnie ułożyć po jednym, połamanym na kawałki biszkopcie. Na biszkopt wyłożyć jedną, kopiastą łyżkę jogurtu i ¼ prażonych jabłek. Na jabłka wyłożyć łyżeczkę sosu karmelowego, połamane biszkopty (u mnie po 1 ½ biszkoptu), następnie resztę jogurtu i na wierzch resztę sosu karmelowego.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.