Deser jabłkowo-karmelowo-jogurtowy

Deser z prażonymi jabłkami, domowym sosem karmelowym, jogurtem i biszkoptami. Kremowy, słodki, ale nie przesłodzony, smaczny, z przeważającym smakiem karmelowym.

Sos karmelowy można przygotować dużo wcześniej. Przed użyciem należy go ogrzać np. wsadzając słoik do gorącej wody lub ogrzewając chwilę w kuchence mikrofalowej. Powinien być płynny, ale nie ciepły. Jeśli będzie ciepły, należy pozostawić go do ostygnięcia, zanim dodamy go do deseru.

Składniki na ok. 4 porcje:

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 60 g (lub ml) słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Warstwa jabłkowa:

  • 500 g jabłek
  • 20 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Warstwa jogurtowa:

  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5% tłuszczu), schłodzonego
  • 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 100 g biszkoptów podłużnych (mogą być również bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sos karmelowy według przepisu: "Sos karmelowy", z połowy składników. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, cukier i cynamon. Smażyć ok. 5 minut na średniej mocy palnika, mieszając, aż jabłka zmiękną, ale będą utrzymywać kształt. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować warstwę jogurtową: Słodką śmietankę ubić na sztywno. W miseczce wymieszać trzepaczką jogurt z łyżką sosu karmelowego. Następnie wmieszać delikatnie ubitą śmietanę.
  4. Na dno czterech szklanek lub pucharków wyłożyć po 1 kopiastej łyżeczce sosu karmelowego. Następnie ułożyć po jednym, połamanym na kawałki biszkopcie. Na biszkopt wyłożyć jedną, kopiastą łyżkę jogurtu i ¼ prażonych jabłek. Na jabłka wyłożyć łyżeczkę sosu karmelowego, połamane biszkopty (u mnie po 1 ½ biszkoptu), następnie resztę jogurtu i na wierzch resztę sosu karmelowego.
  5. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser jabłkowo-karmelowo-jogurtowy Deser jabłkowo-karmelowo-jogurtowy