Deser budyniowo- truskawkowy

Lekki deser przygotowany z domowego budyniu waniliowego z dodatkiem bitej śmietany dla większej puszystości, ze świeżymi truskawkami i biszkoptami.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • ½ laski wanilii
  • 40 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • ok. 200 g świeżych truskawek
  • ok. 100 g podłużnych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych biszkoptów Schär Savoiardi)
  • trochę mleka do namoczenia biszkoptów

Sposób przygotowania:

  1. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Połowę mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  3. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  4. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na kawałki.
  5. Gdy budyń będzie chłodny, ubić śmietankę na sztywno. Budyń wymieszać trzepaczką na gładką masę i wmieszać delikatnie trzepaczką ubitą śmietanę.
  6. 4 biszkopty odłożyć do dekoracji. Resztę połamać na grube kawałki. (Jeden biszkopt przełamać na ok. 4 części).
  7. Trochę zimnego mleka wlać do małej miseczki. Po kawałku biszkopta zanurzać na 1 sekundę w mleku i układać na dnie czterech szklanek lub pucharków, wykorzystując połowę biszkoptów.
  8. Na biszkopty wyłożyć połowę budyniu (po 2 kopiate łyżki na szklankę) i wyłożyć połowę truskawek. Ponownie wyłożyć kawałki biszkoptów namoczonych w mleku, resztę budyniu i pozostałe truskawki. W każdy deser wbić po jednym biszkopcie.
  9. Deser podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser budyniowo- truskawkowy Deser budyniowo- truskawkowy