Deser serowo- malinowy


Deser w pucharkach z malinami, serkiem mascarpone, twarogiem i bitą śmietaną. Kremowy, lekki, nie za słodki, orzeźwiający, szybki i łatwy do przygotowania.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 200 g malin, świeżych lub mrożonych
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g twarogu z wiaderka lub quarku (użyłam Quark 40%), schłodzonego
- 300 g słodkiej śmietany 30%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru (lub erytrytolu/ ksylitolu)
- ok. 4 łyżek cukru pudru (lub erytrytolu/ ksylitolu zmielonego na puder)
Do dekoracji:
- płatki/ wiórki kokosowe lub trochę startej, białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Mrożone maliny przełożyć do rondelka. (Malin wcześniej nie rozmrażać). Dodać 2 łyżki cukru i mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a maliny rozmrożą. (Świeże maliny zmiksować od razu z cukrem blenderem i przetrzeć, jak w p.2).
- Garnek ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przetarty mus malinowy podzielić na pół do dwóch miseczek.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru.
- Odlać wodę z mascarpone i twarogu. Sery przełożyć do innej miski, dodać 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od smaku i kwaśności sera) i zmiksować chwilę. Wyłączyć mikser i wmieszać ubitą śmietanę delikatnie szpatułką.
- 3 kopiate łyżki masy serowej dodać do jednej miseczki z musem malinowym i wymieszać delikatnie.
- Do 4 pucharków/ szklanek rozłożyć mniej więcej połowę masy serowej (najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego). Na masę serową wyłożyć masę serowo-malinową, na to mus malinowy (pozostawiając trochę na wierzch), resztę masy serowej i resztę musu malinowego.
- Deser udekorować płatkami kokosowymi lub startą czekoladą.
- Najlepiej schłodzić przed podaniem, ale można podawać również od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.