Mus czekoladowy


Francuski Mousse au Chocolat, czyli mus czekoladowy. To czekoladowa rozpusta. Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek i bitej śmietany. Jest puszysty, kremowy i mocno czekoladowy. Puszystości nadają mu piana z białek i ubita śmietana. Do tego jest szybki w przygotowaniu. Można serwować go bez dodatków lub przykładowo posypany startą czekoladą, z kleksem z bitej śmietany albo ze świeżymi owocami.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
- 200 g czekolady gorzkiej (50% - 70%)
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale niekoniecznie)
- 50 g masła
- 125 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- szczypta soli
- 2 łyżki wrzątku
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Dalej ubijając, wlewać stopniowo 2 łyżki wrzątku. (Dzięki niemu, cukier łatwiej się rozpuści).
- Roztopioną czekoladę wmieszać trzepaczką do ubitych żółtek. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Od razu wmieszać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Następnie już delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany, używając cały czas trzepaczki. Kolejno wmieszać delikatnie w 3 porcjach pianę z białek.
- Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
- Naczynie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny (lub dłużej).
![]() |
Kuchnia: |
Francuska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.