Deser Banoffee


Słodki deser z bananami, masą krówkową, bitą śmietaną i ciasteczkami. Powstał na podstawie popularnego ciasto Banoffee pie. Jest pyszny, wciągający, słodki, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 100 g pełnoziarnistych lub owsianych ciasteczek/ herbatników (w wersji bezglutenowej: ciasteczka/ herbatniki bezglutenowe)
- 240 g masy krówkowej
- 3 duże banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 350 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- trochę gorzkiej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. (Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Do 4 szklanek wsypać po 1 kopiatej łyżce ciasteczek. Ciasteczka przykryć warstwą masy krówkowej. (Dokładnie po 30 g masy, ale można zrobić to na oko ;)). Na masie krówkowej rozłożyć połowę bananów.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Połowę bitej śmietany przełożyć do szklanek.
- Na bitą śmietanę wyłożyć ponownie ciasteczka, następnie masę krówkową, banany i bitą śmietanę.
- Deser posypać startą czekoladą.
- Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Deser można również przygotować dzień wcześniej.
![]() |
Kuchnia: |
Angielska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.