Pudding z chia

Przygotowanie puddingu z nasionami chia jest naprawdę proste. Wystarczy jedynie wymieszać nasiona z ulubionym mlekiem i dosłodzić do smaku. Po paru godzinach, a najlepiej nocy pudding jest gotowy do spożycia. Najlepiej podawać go ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Sam pudding można przechowywać przez parę dni w lodówce. Dlatego warto zrobić go więcej i mieć pod ręką np. na śniadanie.
Składniki na 2 porcje:
- 250ml mleka (krowiego, migdałowego, ryżowego, sojowego, kokosowego)
- 4 łyżki nasion chia (w przypadku mleka kokosowego z puszki polecam użyć tylko 3 łyżek nasion chia)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2- 3 łyżki syropu z agawy, ryżowego, klonowego, golden syropu lub miodu
Dodatkowo:
- świeże owoce lub mus owocowy
Sposób przygotowania:
- Mleko wymieszać z nasionami chia i cynamonem. Odstawić na ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki.
- Następnie posłodzić do smaku. Przykryć np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Pudding rozłożyć do szklanek lub pucharków i udekorować owocami lub polać musem.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.