Jabłka w cieście


Jabłka w gęstym cieście naleśnikowym to pomysł na smaczny i prosty podwieczorek, ale również śniadanie, czy kolację. Smakuje nie tylko dzieciom.
Do tego przepisu polecam szczególnie jabłka słodkie i miękkie (ale oczywiście przepis wyjdzie z dowolną odmianą). Takie usmażone jabłka będą miękkie w środku i rozpłyną się w ustach.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej (= 150g)
- ½ szklanki mleka (= 125ml)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 jabłka średniej wielkości
- cynamon
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na jabłku). Odstawić na bok do czasu przygotowania jabłek.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1cm. (Jedno średnie jabłko kroję na 5 części). Wydrążyć środek za pomocą wykrawacza/ drylownicy do jabłek lub wyciąć nożykiem. Plastry posypać cynamonem.
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Plastry jabłek zanurzać pojedynczo w cieście. (Wyciągam, wkładając widelec do otworu, czekam aż nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski, a patyczkiem do szaszłyków wyciągam ciasto z otworu, aby po usmażeniu w środku pozostała dziurka). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, po parę minut każda, na złoty kolor.
- Wyciągać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło posypane cukrem pudrem.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.