Domowa czekolada z dodatkami


Proste i szybkie do zrobienia czekolady trójkolorowe z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady z ulubionymi dodatkami. Jako dodatki użyłam karmelizowane migdały, wiórki kokosowe, migdały oraz suszone owoce tj. morele, figi, żurawina i daktyle.
Ilość i proporcje użytych czekolad zależą od Waszych potrzeb i preferencji smakowych. My lubimy najbardziej czekoladę gorzką, dlatego użyłam jej najwięcej.
Składniki na ok. 13 czekoladek:
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady białej
- 50g czekolady mlecznej
Dodatkowo do wyboru:
- karmelizowane migdały
- suszone owoce
- orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika
- wiórki kokosowe
- kandyzowane skórki i owoce
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie czekolady posiekać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczków do mrożenia i w każdym odciąć jeden koniec.
- Dużą deskę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać spirale z jednej czekolady. Puste miejsca wypełnić pozostałymi czekoladami.
- Wykałaczką można zrobić dowolne szlaczki.
- Czekolady posypać z wierzchu wybranymi dodatkami. (Orzechy, migdały, suszone owoce najpierw pokroić na kawałki).
- Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 13 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.