Kutia

Kutia to jedno z najbardziej popularnych dań podczas świąt Bożego Narodzenia, słowiańska tradycja na stole wigilijnym. To połączenie pszenicy i maku z bakaliami, osłodzone miodem.

Osobiście wolę, gdy w kutii przeważa ilość maku nad pszenicą. Przy jej przygotowaniu można poeksperymentować i dodać ulubione swoje dodatki. Mogą się w niej znaleźć różne owoce suszone. Można dodać także troszkę rumu lub likieru np. pomarańczowego dla zapachu.

1 szklanka= 250ml

Składniki na ok. 1,5 litra:

  • 150g maku (może być zmielony)
  • ½ szklanki pszenicy na kutię (bez łusek)
  • ½ szklanki miodu (lub więcej według uznania)
  • 1 laska wanilii
  • 130g orzechów, najlepiej mieszanych (= 1 szklanka)
  • 60g posiekanych migdałów bez skórki (= ½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 suszone figi
  • mleko do sparzenia maku (ok. 500ml)

Sposób przygotowania:

  1. Pszenicę na kutię wypłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia.
  2. Mak zalać gorącym mlekiem (trochę więcej mleka niż do przykrycia). Garnek z makiem i mlekiem przykryć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej też na noc).
  3. Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. (Trwa to ok. 30 minut lub dłużej w zależności od ziaren. Pszenica po ugotowaniu powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Odcedzić i ostudzić.
  4. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli jest nie zmielony należy go zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  5. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z orzechów laskowych ściągnąć skórkę pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać.
  6. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  7. Do maku dodać miód, ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wmieszać pszenicę. W razie potrzeby dodać więcej miodu do smaku.
  8. Kutię schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego.

Kutia