Crumble z jabłkami

Szybki deser z jabłkami na ciepło. Miękkie, słodkie jabłka pod grubą warstwą chrupiącej kruszonki z płatków owsianych. Coś łatwego, mogącego zastąpić szarlotkę lub jabłecznik.
Deser najlepiej jest podawać lekko ciepły sam lub w towarzystwie bitej śmietany, sosu waniliowego lub gałki lodów waniliowych.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1- 1,2 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g rodzynek (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 100g płatków owsianych
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50g cukru (najlepiej brązowego)
- 150g zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni roztopić masło. Dodać jabłka, cukier, cynamon i rodzynki. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną (ok. 10- 15 minut).
- W tym czasie zagnieść w misce wszystkie składniki na kruszonkę.
- Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Przełożyć jabłka i posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 50 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.