Tiramisu z czarnego lasu

Tiramisu w stylu schwarcwaldzkim. Zawiera czekoladę, kakao i wiśnie w alkoholu. Krem zrobiony jest z serka mascarpone i bitej śmietany. Natomiast nie ma w nim, jak w przypadku klasycznej wersji tiramisu, surowych jajek. Biszkopty nasączone są kawą z nalewką wiśniową. Smaczne, kremowe, alkoholowe.
Jeśli wolicie klasyczne tiramisu to przepis znajdziecie tutaj: Tiramisu.
Składniki:
- 200g podłużnych biszkoptów
- 250g serka mascarpone
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 100g czekolady gorzkiej
- ok. 340g odsączonych wiśni z nalewki
Poncz:
- 200ml mocnej kawy
- 60ml nalewki wiśniowej
Dodatkowo:
- 1- 2 łyżki kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować poncz. Zaparzyć kawę w dowolny sposób (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona przecedzona). Przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać nalewkę.
- Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w ponczu z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 19x 26cm).
- Na biszkoptach rozłożyć połowę wiśni z nalewki.
- Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół.
- 50g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę wmieszać do jednej połowy kremu. (Zimny krem powoduje, że czekolada zaczyna zastygać i powstanie marmurek). Krem rozłożyć na wiśniach.
- Resztę biszkoptów zanurzać w ponczu i układać na kremie jeden koło drugiego. Na biszkoptach rozłożyć resztę wiśni.
- Resztę czekolady posiekać na nieduże kawałki i razem z łyżką kakao wmieszać do drugiej połowy kremu. Krem wyłożyć na wiśnie.
- Gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
6- 9 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.