A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

Orzeźwiający deser a'la tiramisu z owocami leśnymi. Właściwie deser nie ma nic wspólnego z prawdziwym tiramisu poza sposobem przełożenia. Biszkopty przełożone są kremowym serkiem i kwaskowatym kisielem. Całość posypałam prażonymi migdałami. Bardzo smaczna i lekka kompozycja.
Biszkoptów nie nasączałam i zmiękły na drugi dzień, ale można je spokojnie na chwilę zamoczyć w dowolnych soku np. wiśniowym, pomarańczowym lub w wersji dla dorosłych skropić je likierem amaretto.
Składniki:
- 300g serka kremowego typu Philadelphia (ewentualnie serek mascarpone)
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 50g cukru pudru
- 3 szklanki kisielu z owoców leśnych
- 200g podłużnych biszkoptów
- ok. 50g migdałów w płatkach
- ewentualnie likier Amaretto lub dowolny sok owocowy
Sposób przygotowania:
- Warstwę biszkoptów ułożyć w naczyniu np. żaroodpornym lub prostokątnej formie. (Biszkopty można uprzednio zanurzać na krótko w soku owocowym lub ułożone w naczyniu skropić likierem amaretto. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Moja forma ma wymiar ok. 20x 23cm).
- Na biszkopty wyłożyć połowę kisielu.
- Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Połowę masy serowej wyłożyć na kisiel.
- Przykryć drugą warstwą biszkoptów (zanurzonych w soku lub skropionych amaretto). Wyłożyć resztę kisielu i resztę masy serowej.
- Formę wstawić do lodówki.
- Migdały podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać z góry tiramisu.
- Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz, albo dłużej.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.