A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

Orzeźwiający deser a'la tiramisu z owocami leśnymi. Właściwie deser nie ma nic wspólnego z prawdziwym tiramisu poza sposobem przełożenia. Biszkopty przełożone są kremowym serkiem i kwaskowatym kisielem. Całość posypałam prażonymi migdałami. Bardzo smaczna i lekka kompozycja.

Biszkoptów nie nasączałam i zmiękły na drugi dzień, ale można je spokojnie na chwilę zamoczyć w dowolnych soku np. wiśniowym, pomarańczowym lub w wersji dla dorosłych skropić je likierem amaretto.

Składniki:

  • 300g serka kremowego typu Philadelphia (ewentualnie serek mascarpone)
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 50g cukru pudru
  • 3 szklanki kisielu z owoców leśnych
  • 200g podłużnych biszkoptów
  • ok. 50g migdałów w płatkach
  • ewentualnie likier Amaretto lub dowolny sok owocowy

Sposób przygotowania:

  1. Warstwę biszkoptów ułożyć w naczyniu np. żaroodpornym lub prostokątnej formie. (Biszkopty można uprzednio zanurzać na krótko w soku owocowym lub ułożone w naczyniu skropić likierem amaretto. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Moja forma ma wymiar ok. 20x 23cm).
  2. Na biszkopty wyłożyć połowę kisielu.

2

  1. Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do serka. Połowę masy serowej wyłożyć na kisiel.
  2. Przykryć drugą warstwą biszkoptów (zanurzonych w soku lub skropionych amaretto). Wyłożyć resztę kisielu i resztę masy serowej.
  3. Formę wstawić do lodówki.
  4. Migdały podprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posypać z góry tiramisu.
  5. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 12 godz, albo dłużej.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych

A'la Tiramisu z kisielem z owoców leśnych