Crème brûlée

Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno- śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Karmel tworzy skorupkę, przez którą należy przebić się łyżeczką, aby dostać się do kremu. Pyszny, a do tego jakże prosty w przygotowaniu.

Przy przygotowywaniu kremu ważną rolę odgrywają foremki. Nie powinny być one za duże (oryginalne foremki, takie jak na zdjęciach, mają średnicę 13cm) i nie za głębokie, najlepiej do 3cm wysokości. Jeśli macie ramekiny (kokilki) to one również się sprawdzą, tylko najlepiej nalewać krem do 2,5- 3cm ich wysokości. W za dużej lub za głębokiej foremce krem nie zetnie się równomiernie. Będzie dobry z brzegu, a w środku za płynny. Będzie potrzebował dłuższego czasu pieczenia lub zwiększonej temperatury, przy której krem może bulgotać (a nie powinien).

Składniki:

  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 50g cukru

Dodatkowo:

  • brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 7 kopiatych łyżeczek)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
  2. 6- 7 foremek do Crème brûlée (w zastępstwie ramekiny) włożyć do żaroodpornego naczynia.
  3. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać).

2

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).

3

  1. Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.

4

  1. Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy wysokości kremu. (Uważać, aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem).
  2. Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić).

5

  1. Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.
  2. Każdą porcję posypać 1 kopiatą łyżeczką brązowego cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika (najlepsza opcja) lub włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.
  3. Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godz. lub dłużej
porcje

Liczba porcji:

6- 7
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Crème brûlée

creme brulee

Crème brûlée