Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Szybki, prosty i efektowny deser z brzoskwiń. Świeże, dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki) nadziewane są słodką masą marcepanową z herbatnikami i zapiekane w cieście francuskim. Bardzo smaczny, lekki i tak prosty deser, że na pewno nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Polecam podawać na ciepło.
Składniki:
- 5 dojrzałych brzoskwiń
- 100g masy marcepanowej
- 5 sztuk herbatników
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
- Brzoskwinie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Herbatniki połamać na małe kawałki i zagnieść z marcepanem.
- Wypełnić połówki brzoskwiń przygotowaną masą.
- Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 8cm. (Zależy od wielkości brzoskwiń. Kółko z ciasta powinno mieć taką średnicę, jak połówka brzoskwini lub lekko większą).
- Połówki brzoskwiń ułożyć na kółkach z ciasta, wypukłą stroną do góry.
- Z resztek ciasta wyciąć radełkiem lub nożem cienkie paseczki i ułożyć je na krzyż na brzoskwini. Końcówki dobrze zawinąć pod spód.
- Tak przygotowane połówki brzoskwiń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Czas pieczenia |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
10 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.