Crumble z rabarbarem

Przepis na crumble z rabarbarem, czyli jeden z najprostszych deserów z wykorzystaniem rabarbaru. Jak nie przepadam za kwaśnym rabarbarem, to połączenie słodkiej kruszonki i zapiekanego rabarbaru smakuje mi wyśmienicie. Choć crumble z rabarbarem (właściwie to chyba każde crumble) nie zalicza się do eleganckich deserów, to jednak smakuje świetnie i do tego jest bardzo proste. Musicie koniecznie spróbować.
Crumble można serwować z łyżką bitej śmietany, słodkiego jogurtu lub lodami.
Składniki:
- 500g rabarbaru
- 70g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- 80g mąki pszennej
- 80g migdałów mielonych (lub orzechów mielonych)
- 80g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100g zimnego masła
Dodatkowo:
- masło do smarowania formy lub foremek
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
- Formę żaroodporną (np. o średnicy 26cm) lub 8 ramekin* wysmarować masłem. Rozłożyć rabarbar.
- Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na rabarbarze.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu odczekać 5- 10 minut i podawać.
Smacznego.
* żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 30 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.