Wegański mus czekoladowy

Pyszny mus czekoladowy bez jajek, przygotowany z wody po ciecierzycy i czekolady. Bardzo smaczny. W smaku nic mu nie brakuje. Jest lekki, piankowy, delikatny, ale stabilny i oczywiście czekoladowy. Pyszny sam w sobie, ale można go serwować z owocami sezonowymi, sosem owocowym, wegańską bitą śmietaną lub wiórkami czekoladowymi.

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 150 ml wody z puszki ciecierzycy (zwanej aquafabą. Potrzebna jest 1 puszka 400g)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z ciecierzycą otworzyć. Ciecierzycę odsączyć na sitku, łapiąc do miski spływającą wodę. Odmierzyć 150 ml. (Może być troszkę mniej lub więcej).
  2. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. Wodę z ciecierzycy ubijać mikserem przez ok. 7- 10 minut na sztywną pianę. (Ubijamy jak śmietanę. Czas ubijania jest dłuższy niż śmietany. Mikserem ręcznym trwa to trochę dłużej niż robotem kuchennym. Lepiej miksować dłużej niż za krótko. Nic się nie stanie).
  4. Pod koniec ubijania, dodać stopniowo cukier puder.

2

  1. Do chłodnej, ale płynnej czekolady wmieszać delikatnie ubitą pianę, dodając ją stopniowo. (Piana trochę opadnie).

3

4

  1. Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
  2. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2- 3 godziny.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wegański mus czekoladowy Wegański mus czekoladowy