Deser Banoffee

Słodki deser z bananami, masą krówkową, bitą śmietaną i ciasteczkami. Powstał na podstawie popularnego ciasto Banoffee pie. Jest pyszny, wciągający, słodki, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 100 g pełnoziarnistych lub owsianych ciasteczek/ herbatników (w wersji bezglutenowej: ciasteczka/ herbatniki bezglutenowe)
  • 240 g masy krówkowej
  • 3 duże banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 350 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • trochę gorzkiej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. (Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  3. Do 4 szklanek wsypać po 1 kopiatej łyżce ciasteczek. Ciasteczka przykryć warstwą masy krówkowej. (Dokładnie po 30 g masy, ale można zrobić to na oko ;)). Na masie krówkowej rozłożyć połowę bananów.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Połowę bitej śmietany przełożyć do szklanek.
  5. Na bitą śmietanę wyłożyć ponownie ciasteczka, następnie masę krówkową, banany i bitą śmietanę.
  6. Deser posypać startą czekoladą.
  7. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Deser można również przygotować dzień wcześniej.

Kuchnia:

Angielska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Deser Banoffee Deser Banoffee