Czekoladowe choinki

Choinki czekoladowe zrobione z białej czekolady zabawionej barwnikiem spożywczym na zielono i paluszka stanowiącego pień. Choinki udekorowane są czekoladową posypką. Takie choinki stanowią fajną dekorację świątecznych wypieków jak na przykład babeczek, czy tortów.

Składniki na ok. 11 choinek:

  • 100 g czekolady białej
  • zielony barwnik spożywczy (użyłam w żelu Wiltona)
  • różne posypki cukrowe
  • paluszki
  • gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego

Sposób przygotowania:

  1. Na papierze do pieczenia narysować trójkąty o wysokości równej połowie długości paluszka. Papier odwrócić na drugą stronę.
  2. Na każdym trójkącie ułożyć paluszka.

2

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę.

3

  1. Czekoladę wyciskać, zaczynając od szpica choinki. Wyciskać czekoladę od jednego boku trójkąta do drugiego i z powrotem.

4

  1. Od razu płynną czekoladę posypać kolorowymi posypkami i ułożyć na szpicu gwiazdkę tak, aby dotykała czekolady.
  2. Pozostawić najlepiej w chłodnym miejscu do zastygnięcia (lub ewentualnie włożyć do lodówki).

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 11

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe choinki