Czekoladowe choinki


Choinki czekoladowe zrobione z białej czekolady zabawionej barwnikiem spożywczym na zielono i paluszka stanowiącego pień. Choinki udekorowane są czekoladową posypką. Takie choinki stanowią fajną dekorację świątecznych wypieków jak na przykład babeczek, czy tortów.
Składniki na ok. 11 choinek:
- 100 g czekolady białej
- zielony barwnik spożywczy (użyłam w żelu Wiltona)
- różne posypki cukrowe
- paluszki
- gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego
Sposób przygotowania:
- Na papierze do pieczenia narysować trójkąty o wysokości równej połowie długości paluszka. Papier odwrócić na drugą stronę.
- Na każdym trójkącie ułożyć paluszka.
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać. Czekoladę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg, robiąc małą dziurkę.
- Czekoladę wyciskać, zaczynając od szpica choinki. Wyciskać czekoladę od jednego boku trójkąta do drugiego i z powrotem.
- Od razu płynną czekoladę posypać kolorowymi posypkami i ułożyć na szpicu gwiazdkę tak, aby dotykała czekolady.
- Pozostawić najlepiej w chłodnym miejscu do zastygnięcia (lub ewentualnie włożyć do lodówki).
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 11 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.