Buciki na tort z masy cukrowej


Dziś pokażę Wam jak wykonać buciki z masy cukrowej, które ozdobią tort z okazji narodzin dziecka, roczku lub chrztu. Buciki są nietrudne do wykonania. Wymagają jednak trochę czasu. Można przygotować je dużo wcześniej przed imprezą, a gdy stwardnieją włożyć do kartonika lub przykryć ściereczką, aby się nie kurzyły i przechowywać w temperaturze pokojowej. Najpóźniej polecam wykonać je dzień przed imprezą, aby masa miała czas stwardnieć.
Składniki:
- ok. 250 g białej masy cukrowej
- barwnik spożywczy (u mnie niebieski w żelu)
- cukier puder do podsypywania
- woda (lub klej spożywczy)
Dodatkowo:
- wykałaczka
- ostry nożyk
- ręcznik papierowy
- szpatułka do modelowania (patrz zdjęcie)
Sposób przygotowania:
- Pracę należy zacząć od wydrukowania szablonu i wycięcia nożyczkami poszczególnych części. Kliknij tutaj, aby otworzyć szablon jako plik PDF do druku.
- Większą część masy cukrowej zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym. (Do masy dodać troszkę barwnika i zagnieść, do uzyskania jednolitego koloru. Gdy masa będzie się kleić, podsypywać cukrem pudrem).
- Masę rozwałkować na desce posypanej cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm.
- Na masie ułożyć szablon podeszwy i przy użyciu ostrego nożyka wyciąć kształt. Następnie odwrócić szablon na drugą stronę i wyciąć drugą podeszwę.
- Kolejno wyciąć dwukrotnie boczną część buta i język. (Polecam przygotować dwa buciki jednocześnie, wykonując od razu te same czynności).
- Do przodu podeszwy przykleić język wodą lub klejem spożywczym. Do środka bucika można włożyć kawałek ręcznika papierowego, w celu podtrzymania kształtu. (Gdy masa wyschnie, papier należy wyciągnąć).
- Przygotować boczną część buta. Wykałaczką zrobić po 3 dziurki z każdej strony na sznurówki i ozdobić brzeg drobnymi dziurkami przypominającymi szew przy użyciu np. szpatułki do modelowania. (Patrz zdjęcie).
- Bok podeszwy posmarować wodą (lub klejem spożywczym) i przykleić boczną część buta.
- Białą masę cukrową rozwałkować i wyciąć pozostałe elementy. Ozdobić z jednej strony drobnymi dziurkami. Przykleić najpierw osłonę na palce, a następnie pasek boczny, a na końcu pasek przedni.
- Wyciąć cienkie paseczki (już bez szablonu) i zrobić sznurówki, wkładając końcówki do dziurek.
- Z niebieskiej masy cukrowej wyciąć cieniutki paseczek (bez szablonu) i przykleić go na pasku bocznym.
- Na końcu wyciąć najkrótszy pasek (zawleczkę), ozdobić jak szew z dwóch stron, zwinąć z jednej strony i przymocować na wodzie lub kleju z tyłu bucika.
- Pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 dzień, aby masa wyschła.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
1 para bucików |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.