Marcepanowe marchewki


Jak zrobić marchewki z marcepanu, instrukcja krok po kroku. Przygotowanie marcepanowych marchewek jest proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości ;). Można wykorzystać je do dekoracji ciasta marchewkowego lub babeczek.
Składniki na 24 sztuki:
- 200g masy marcepanowej
- barwniki spożywcze: zielony, czerwony, żółty
- 50g cukru pudru + trochę do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Masę marcepanową zagnieść z 50g cukru pudru. Podzielić ją na dwie części (jedną trochę większą od drugiej).
- Do mniejszej części dodać trochę zielonego barwnika. (Barwnika należy dodać tyle, aby uzyskać pożądany kolor). Masę marcepanową zagniatać razem z barwnikiem na lekko posypanym cukrem pudrem blacie. Do większej część dodać trochę żółtego i czerwonego barwnika. Zagniatać, aż powstanie jednolita, pomarańczowa masa.
- Pomarańczową masę marcepanową podzielić na 24 części. (Najłatwiej zrobić z masy marcepanowej wałek i przeciąć go na pół, następnie powstałe kawałki znowu na pół i znowu na pół. Gdy otrzymamy 8 kawałków, każdy należy przeciąć na trzy mniejsze. W taki sposób uzyskamy równe 24 kawałki).
- Z każdego kawałka uformować stożek, tworząc korzeń marchewki.
- W podstawie stożka zrobić dość dużą dziurę np. patyczkiem do szaszłyków.
- Z zielonej masy marcepanowej zrobić listki. (Najpierw uformować „łezki”, następnie zgiąć je wzdłuż na pół i pozawijać).
- Po dwa listki włożyć do każdej dziury korzenia i dobrze skleić.
- Nożyczkami ponacinać brzegi liści.
- Na końcu zrobić ostrym nożem nacięcia na korzeniu.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.