Truskawki w czekoladzie


Truskawki oblane słodką czekoladą. Mogą stanowić samodzielny deser w sezonie truskawkowym lub być śliczną, a do tego bardzo smaczną dekoracją wypieków, szczególnie tortów i babeczek.
Najlepiej wybrać ładne truskawki, z ładnymi szypułkami, a jeśli mają jeszcze dodatkowo ogonek to tym lepiej. Ułatwi on obtoczenie truskawki w czekoladzie.
Składniki na ok. 40 średniej wielkości truskawek:
- ok. 500 g świeżych truskawek
- 200 g czekolady gorzkiej (mlecznej lub białej) lub kuwertury
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Do dekoracji (opcjonalnie):
- posiekane lub zmielone orzechy/ migdały
- wiórki kokosowe
- posypka cukrowa
- inny rodzaj czekolady np. do zrobienia cienkim pasków (można zobaczyć w tym przepisie: "Tort czekoladowy z truskawkami i mascarpone")
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Pozostawić na chwilę, aby dobrze wyschły.
- Czekoladę posiekać, przełożyć do miski i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. (Można również kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możesz przeczytać tutaj).
- Chwytać po jednej truskawce za ogonek lub szypułkę i zanurzać ją w czekoladzie. (Można pomóc sobie łyżeczką).
- Odkładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do mini papilotek. Można czekoladę dodatkowo posypać posiekanymi lub zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, posypką cukrową itp.
- Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia czekolady. (Jeśli potrzebujemy, aby czekolada zastygła szybko, można włożyć truskawki na ok. 30 minut do lodówki. Poleca się jednak inne chłodne miejsce, ponieważ długie przechowywanie czekolady w lodówce może spowodować jej zmatowienie).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 40 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.