Bułeczki cynamonowe -Cinnamon Rolls


Drożdżowe bułeczki cynamonowe. Zwinięte w ślimaczki bułeczki, a w środku cynamonowe nadzienie. Bułeczki są aromatyczne, słodkie i miękkie. Pyszne na podwieczorek, do kawy i na drugie śniadanie.
https://www.youtube.com/watch?v=XBzLUG2sV1w
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 80 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
- 100 g brązowego cukru
Polewa serowa:
- 80 g serka kremowego typu Philadelphia (temp. pokojowa)
- 80 g cukru pudru
- 20 g masła (temp. pokojowa)
- trochę soku z cytryny lub limonki
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto porządnie przez ok. 10 minut. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub lepiej robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotować nadzienie. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). Cukier wymieszać z cynamonem.
- Po wyrośnięciu ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
- Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 części (każda po ok. 3 cm).
- Bułeczki układać w formie o wymiarach ok. 23x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20- 30 minut.
- Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Przygotować polewę serową. Serek kremowy, miękkie masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Podczas miksowania można dodać trochę soku z cytryny lub limonki.
- Polewę przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego, odciąć róg i wycisnąć polewę na lekko ciepłe bułeczki.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska (USA) |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.