Renifery z pianek marshmallows

Renifery na patyku przygotowane z pianek marshmallows, obtoczonych w czekoladzie. To małe świąteczne słodkości, które z pewnością ucieszą najmłodszych. Idealny deser na święta Bożego Narodzenia i w okresie zimowym.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
  • ok. 15 pianek marshmallows
  • małe, solone precelki
  • ok. 15 czerwonych drażetek m&m's (bez orzechów)
  • lukier lub biała czekolada
  • perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne
  • patyczki do cake pops lub lizaków

Sposób przygotowania:

  1. Patyczki wcisnąć/ wkręcić w mniej więcej ¼ długości pianki.

2

  1. Precelki połamać lub przeciąć nożem na pół. (Precelki bardzo się łamią nie w tych miejscach co powinny. Bardzo dużo będzie odpadów. Trzeba mieć tutaj dużo cierpliwości ;)).
  2. Przecięte precelki ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia, układając rogi.
  3. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Trzymając za patyczek zanurzać pojedynczo pianki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski i ułożyć na precelkach. (Czekolada sklei się z precelkami, gdy stwardnieje).

3

  1. Ułożyć czerwoną drażetkę, robiąc nos. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada stwardniała.

4

  1. Z lukru lub roztopionej białej czekolady zrobić małe kropeczki na oczy i od razu ułożyć perełki cukrowe, jako źrenice. Pozostawić do zastygnięcia.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę wybrać precelki bezglutenowe np. Salinis firmy Schär i upewnić się, że pozostałe składniki są bezglutenowe.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Renifery z pianek marshmallows Renifery z pianek marshmallows