Ciastka francuskie z jabłkami

32 Komentarzy
Ciastka francuskie z jabłkami

Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Szybka, prosta i lekko słodka przekąska. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe, ale również chłodne są pyszne.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każde ok. 275g)
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (18g)
  • 20g cukru
  • 150ml soku jabłkowego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
  2. Połowę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć i każdy płat pociąć na 8 kwadratów lub prostokątów.

2

  1. Rozłożyć zimne jabłka, po ok. 1 łyżce na kwadrat. Brzegi kwadratu posmarować rozkłóconym jajkiem lub wodą. Złożyć na pół i brzegi mocno docisnąć widelcem.

3

  1. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy. Należy piec jedną blachę po drugiej). Posmarować rozkłóconym jajkiem i zrobić po 3 nacięcia w cieście, przecinając je do warstwy jabłek.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się ciasta ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izzi · 10 miesięcy temu
    Czadowe i przepyszne 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 11 miesięcy temu
    Jaki dać najlepiej sok jabłkowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Dowolny. Może być naturalny, wyciśnięty lub z kartonu najlepiej 100%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bety · 1 lat temu
    Mega... Polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Za każdym razem wychodzą świetne 👌 dzięki za super przepis 🤩 najlepsze gdy pomaga mi mój 6letni syn, fajny sposób na zaangażowanie dzieci do wspólnego pieczenia . Przepis banalnie prosty 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Tak się cieszę, że trafiłam na Twój blog, mam dwie lewe ręce do wypieków i w końcu z Twoimi wskazówkami robię postępy. Nie pięke b często ale w końcu wszystko wychodzi. Super zdjęcia i przejrzysty opis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Ciastka są przepyszne z gałką lodów obłędne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MadzialenA · 2 lat temu
    Ciasteczka obłędne. Zrobilam też w wersji z brzoskwiniami z puszki I zamiast soku jabłkowego użyłam tego z puszki od brzoskwiń. Po upieczeniu polałam cytrynowym lukrem. Według męża obie wersje są MEGA!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Niejednokrotnie robiłam ciacha z podanego przepisu, za każdym razem wychodzą przepyszne. Smakują gościom i nam. Piekę na ostatnią chwilkę aby były ciepłe. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Dziękuję za ten przepis - ciasteczka wyszły obłędnie pyszne :DJeszcze dzisiaj zakupię kolejne 2 szt. ciasta francuskiego i od jutra od nowa pieczemy :) :)Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Pyszne już raz piekłam... wszyscy zachwyceni, ale nie wiem dlaczego pękają podczas pieczenia. Dosyc mocno je widelcem skleiłam, a wraz jakies dziurki się robiły i wychodziły jabłka na zewnątrz :( Musze chyba popracować nad inna technika, ale przepis sam z siebie Rewelacyjny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Pyszne ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam jestem zachwycona !! Prze pyszne !!! Jutro lecę do sklepu po więcej ciasta francuskiego :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogna · 3 lat temu
    Przepyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena Zuza Pućka · 4 lat temu
    Właśnie w piekarniku do kawki zdarzą się upiec ....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam, są pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Blanka · 4 lat temu
    Ciasteczka smakowaly wspaniale chociaz musialam zmienic troche recepture, a to dlatego, ze cierpie na IBS zespol jelita nadwrazliwego i praktycznie nie moge jesc surowych jablek . Ale jablko przetworzone upieczone moge zjesc wiec jablka krotko podsmazylam na masle z cynamonem poniewaz obawialam sie ze moje jelita nie bede tolerowac jablek surowych. Mam nowa szwedzka kuchnia na elektrycznosc i ustawienie kuchni na gore i dol za bardzo przypieklo ciasto. Wiec nastepnym razem bede piekla tylko z dolnym doplywem pradu. Blanka z Malmö.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ag · 4 lat temu
    To zabieram się i ja za robotę 😬
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Pyszniutkie😍, przepięknie wyglądają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 4 lat temu
    Super proste i super smaczne😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aguś · 4 lat temu
    Przepyszne (heart) użyłam co prawda soku pomarańczowego ale i tak palce lizać. dziękuję za przepis!