Chrustowe pierożki z makiem

Słodkie, chrupiące pierożki z nadzieniem makowym. Przypominają z wyglądu i smaku chrust. Na większości tworzą się pęcherzyki powietrza jak na chruście. Smażone są na głębokim tłuszczu. Są lekkie, smaczne i pełne nadzienia.
Składniki na ok. 90 sztuk:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 60ml mleka, lekko ciepłego
- 60ml wody, lekko ciepłej
- 60ml oleju
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200ml wody
- 150g cukru
- 250g maku zmielonego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie. Wodę zagotować z cukrem. Dodać mak i chwilę gotować. Ściągnąć garnek z pieca i wmieszać miód i cynamon. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąką. Dodać cukier, szczyptę soli, jajko i żółtka. Wlać olej, lekko ciepłe mleko, lekko ciepłą wodę i rum. Zagnieść na jednolite ciasto, najpierw w misce, a następnie na blacie. (Ciasto jest mało elastyczne i trudne do zagniecenia. Ja dodałam dodatkowo 4 łyżki lekko ciepłego mleka). Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.
- Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować je cienko na blacie oprószonym mąką.
- Wykrawać z niego krążki np. szklanką. (Pozostałe ciasto trzymać przykryte ściereczką, aby nie obsychało). Na środku nakładać ok. łyżeczki nadzienia i sklejać jak pieroga, bardzo dokładnie i mocno dociskając brzegi.
- Pierożki układać na desce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w temperaturze ok. 180°C z obu stron na złoty kolor.
- Układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki: „So backt Südtirol” z moimi zmianami.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.