Moje ulubione pączki z przepisu mojej mamy „Pączki tradycyjne” tym razem w kształcie serca. Pasują nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na Walentynki. Pokryte są pysznym, czerwonym lukrem zrobionym z mrożonych malin i cukru pudru. Pączki są pyszne, lekkie i puszyste.
Składniki na ok. 20 sztuk: Ciasto:
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
100g masła lub margaryny
100g cukru
4 żółtka
1 jajko
250ml mleka
1 łyżka spirytusu
dżem lub powidła
olej do smażenia (1- 1,5 litra)
Lukier:
ok. 1 szklanki malin mrożonych
cukier puder
Dodatkowo:
dżem, powidła lub inne nadzienie
Sposób przygotowania:
Maliny przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Roztopić masło (lub margarynę). Odstawić na bok.
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10 minut).
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, a następnie masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, wlewać stopniowo roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1,3 cm. Dużą foremką w kształcie serca (u mnie długa na 8 cm) wykrawać pączki. Gotowe układać na lekko posypanej mąką stolnicy (lub blacie). Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wykroić serca itd, aż zostanie zużyte całe ciasto.
Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (ok. 30 minut). Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały).
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Nadziewać dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków.
Przygotować lukier. Rozmrożone maliny przetrzeć przez sitko. Trochę przetartego musu przelać do miseczki, dodać tyle cukru pudru, aby powstał lukier o odpowiedniej gęstości. (Nie powinien być za rzadki, ani za gęsty. Powinien być taki, aby ładnie pokrył wierzch pączka).
Pączki posmarować lukrem i pozostawić, aż lukier wyschnie.
Joasiu!
Pączki przepyszne, też robiłam wcześniej podobne. Dziękuję za świetny pomysł z foremką serduszkową - rewelacja.
Zaskoczylam moich najbliższych ☺
Jeszcze nigdy wcześniej nie robiłam pączków dlatego tym razem koniecznie bym chciała spróbować. Tym bardziej, że z Pani przepisów wszystkie wypieki mi wychodzą :) Niestety nie mam spirytusu. Czym mogę go zastąpić i czy jest on konieczny? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Możesz go pominąć. Dzięki dodatkowi spirytusu pączki mają nie chłonąć tyle tłuszczu, ale jak go pominiesz też się nic nie stanie. Ewentualnie jak chcesz to możesz zamiast niego dodać 1 łyżkę soku z cytryny.