Chrust lany

Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 0,7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.
Na zdjęciach przedstawiam Wam chrust grubszy z tylki o średnicy 1cm oraz cieńszy z tylki o średnicy 0,7cm. Osobiście polecam ten grubszy.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 180ml mleka
- 20ml wódki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszać alkohol. (Ciasto będzie gęste).
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić na bok.
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).
- Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 0,7- 1cm. (Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało). Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
- Ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
- Podawać lekko ciepłe lub zimne oprószone cukrem pudrem.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania (łącznie za smażeniem): |
ok. 50 minut |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 10 grubych lub ok. 15 cienkich |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.