Babeczki renifery

Ulubione babeczki lub muffinki w kształcie reniferów. Babeczki pokryte są polewą czekoladową, rogi to połówki precelków, nos to okrągłe biszkopty z przyklejonymi drażami, a oczy zrobione są z masy cukrowej i rozpuszczonej czekolady. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 210g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 120g masła
- 200g cukru
- 1 jajko
- 150ml mleka
- 70g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Ganache:
- 200g czekolady gorzkiej
- 140ml płynnej, śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- duże precelki
- biała masa cukrowa/ masa marcepanowa lub białe pastylki
- drażetki m&m's
- parę kostek czekolady gorzkiej
- biszkopty okrągłe
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian i stopniowo suche składniki z miski i mleko. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekaną czekoladę.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 14 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na babeczkach.
- Na babeczkach rozsmarować ganache. (Polewy pozostanie). Ułożyć biszkopty i połamane (lub przecięte na pół nożem) precelki. Z masy cukrowej uformować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na polewie.
- Troszkę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Z czekolady zrobić źrenice, przykleić m&m do biszkopta i namalować buzię.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.