Ptysie z kremem z serka mascarpone, truskawkami i makiem

Lekkie, delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Krem wzbogacony został dodatkiem maku i kawałkami świeżych truskawek.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto parzone:
- 100ml mleka
- 150ml wody
- 100g masła
- 200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 350g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka suchego, mielonego maku (może być również niemielony)
- 250g truskawek
Dodatkowo:
- cukier puder i mak do posypania
Sposób przygotowania:
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
- Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. (Ciasto jest bardzo gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżeczką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
- Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Ptysie piec, jedną blachę po drugiej, około 25- 30min. w temperaturze 220°C.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić ptysie na pół.
- Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mak.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w kostkę. Wmieszać delikarnie do kremu.
- Na spody ptysi wyłożyć krem i przykryć kapelusikami. Ptysie posypać cukrem pudrem i mielonym makiem.
- Ptysie przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.