Babeczki cytrynowe z gruszką

Kruche babeczki ze słodkimi, skarmelizowanymi kawałkami gruszek, przykryte delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem jest delikatnie cytrynowy. Nutę cytrynową nadaje mu dodatek lemon curd.
Składniki na ok. 30 babeczek:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
Gruszki karmelizowane:
- 4 gruszki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
Krem cytrynowy:
- 250g serka mascarpone
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
- 150g lemon curd (kupny lub domowy)
- 30g cukru pudru
Dodatkowo:
- skórka starta z cytryny
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem cytrynowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder i lemon curd i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.
- Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
- Babeczki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.