Mini pączki dyniowe

Szybkie mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Miękkie kuleczki o ślicznym, pomarańczowym miąższu. Nadają się do spożycia od razu po usmażeniu.
Składniki:
- 200g puree z dyni (u mnie z dyni Hokkaido)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60ml mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Puree z dyni, cukier, jajko i szczyptę soli zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto jest dość rzadkie).
- Rozgrzać tłuszcz w garnku lub głębokiej patelni. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki (lub 1 łyżeczką robić kleksy) i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2- 3min.
- Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
- Pączki smakują najlepiej świeże.
Smacznego.
Przepis pochodzi z magazynu: "Sweet Dreams" wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014.
![]() |
Czas przygotowania (łącznie za smażeniem): |
około 20 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 18 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.