Tartaletki z crème pâtissière i owocami

Wersja czekoladowa pojawiła się dopiero co na Domowych Wypiekach. Tym razem postanowiłam zrobić waniliową, klasyczną wersję crème pâtissière na jasnym, kruchym cieście i z dodatkiem owoców sezonowych. Zrobiłam 8 tartaletek, ale można upiec również tartę.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 90g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Crème Pâtissière:
- 5 żółtek
- 500ml mleka
- 80g cukru
- 40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- ½ laski wanilii
Dodatkowo:
- ok. 250g świeżych jagód
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. lub na całą noc.
- Formę na tartę (o średnicy 28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki), wyklejając również brzeg.
- Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki.
- Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami (lub fasolą) i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10min. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15min. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając dodać skrobię.
- Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ubijając dalej żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. (Polecam przelać mleko przez sitko). Całą masę postawić na piecu i mieszając energicznie trzepaczką podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze ok. 1min, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy przetrzeć masę przez sitko).
- Krem pozostawić, aż trochę ostygnie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobił się kożuch. Lekko ciepły krem rozłożyć na kruchym cieście i pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć jagody. (Do miękkiego kremu jagody ładnie się przykleją). Kolejno wstawić ciasto na co najmniej 3 godz. lub całą noc do lodówki.
- Przed podaniem oprószyć jagody cukrem pudrem.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25- 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
1,5- 2 godz. lub dłużej |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 kawałków lub 8 tartaletek |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.