Babeczki makowo- marcepanowe


Bardzo fajne, wilgotne, mocno makowe babeczki z delikatnym posmakiem marcepanu. W samym środku babeczki znajdziecie niespodziankę. Jest nią kulka marcepanowa z czekoladą. Babeczki pokryte są pyszną, słodką, serowo- czekoladową pierzynką.
Ze względu na małą zawartość mąki i wilgotność ciasta spróbowałam zrobić je również w wersji bezglutenowej. W efekcie końcowym nie można właściwie rozróżnić glutenowej od bezglutenowej babeczki. Dlatego spokojnie polecam je również wszystkim bezglutkom ;)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masy marcepanowej
- 25 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 130 g zmielonych migdałów
- 100 g zmielonego, suchego maku
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 70g masła (lub margaryny)
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej np: mąki ryżowej lub z ciecierzycy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa serowo- czekoladowa:
- 60 g cukru
- 50 g białej czekolady
- 80 g masła
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia
Sposób przygotowania:
- 25 g czekolady podzielić na 12 części.
- Z połowy masy marcepanowej uformować wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, położyć na środku kawałek czekolady, zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę.
- 100 g masy marcepanowej pokroić na małe kawałki. Razem z jajkiem, cukrem i szczyptą soli ubić mikserem. Dalej miksując, dodać miękkie masło.
- Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać do utartej masy na przemian z jogurtem.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy, na środku ułożyć kulkę marcepanową i przykryć resztą ciasta. (Ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia. W wersji bezglutenowej rozłożyłam całe ciasto na 12 papilotek. W wersji glutenowej zrobiłam ich 16 sztuk).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Następnie wyciągnąć babeczki na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, miękkie masło i serek zmiksować krótko. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Polewę wyłożyć na babeczki. Można posypać je dla ozdoby makiem.
- Włożyć do lodówki, aby polewa stężała.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Źródło: Zmieniony przepis z gazetki: "Finessen", 5/2012.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.