Węzełki pomarańczowe


Węzełki pomarańczowe to szybki wypiek, który polecam na Tłusty Czwartek lub gdy goście są w drodze. Na Tłusty Czwartek polecam je szczególnie osobom niewprawionym w robieniu pączków. Są one bowiem łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachną pomarańczą. Są dość ciężkie, mają twardą, mocno chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Nadadzą się do kawy, ale również jako przekąska na drogę. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania.
Składniki na 16 sztuk:
- 50g masła (lub margaryny)
- 3 małe jajka (lub ewentualnie 2 jajka rozmiaru L)
- 150g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- starta skórka z jednej pomarańczy
- ok. 650g mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200ml mleka (temperatura pokojowa)
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodać skórkę z pomarańczy.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do utartej masy, początkowo miksując, a gdy masa zgęstnieje, zagnieść ręką.
- Ciasto podzielić, na posypanym mąką blacie, na 16 równych części.
- Z każdej uformować wałek o długości ok. 25 cm (nie dłuższy jednak niż 30cm) i zawinąć luźno węzełek. (Nie polecam formowania za długich wałków, ponieważ węzełki będą miały za długie końce, które usmażone mogą oderwać się od węzła).
- Węzełki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, jak pączki, z obu stron na złoty kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Ważne, aby ciasto usmażyło się w środku węzła, gdzie jest go najwięcej). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Źródło: Przepis pochodzi z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.