Muffinki migdałowo- miodowe z bezą


Smaczne, migdałowe muffinki udekorowane bezą i kawałkami migdałów. Muffinki wyrastają ładnie do góry. Miód nie dominuje w smaku. Jest tylko delikatnie wyczuwalny. Beza na muffinkach jest miękka, z zewnątrz lekko chrupiąca.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
- 280g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g posiekanych migdałów bez skórki
- 1 jajko
- 150g płynnego miodu
- 80ml oleju
- 220g jogurtu naturalnego
Warstwa bezowa:
- 3 białka
- szczypta soli
- 100g cukru pudru
- ok. 30- 40g posiekanych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i migdały.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, miód, olej i jogurt. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- W międzyczasie ubić białka z solą na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder.
- Po 20 minutach pieczenia wyciągnąć muffinki z piekarnika i w formie pozostawić na 5 minut. Po tym czasie przełożyć pianę z białek do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować muffinki. (Piany jest za dużo). Pianę posypać posiekanymi migdałami. Muffinki piec dalej ok. 5 minut do zarumienienia bez. (Ja piekłam 15 minut dłużej).
- Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins, Geniesserküche".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.