Drożdżówki z budyniem jagodowym


Pyszne, mięciutkie i puszyste drożdżówki z budyniem przygotowanym ze świeżych jagód lub borówki amerykańskiej.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłego mleka
- 42 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 4 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy jagód mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia.
- Jagody oczyścić, umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem pudrem na gładkie puree. (Mrożone zmiksować z cukrem i sokiem, który puściły). Odlać troszkę zmiksowanych jagód i wymieszać z budyniem w proszku. Resztę zmiksowanych jagód zagotować. Dodać rozmieszany budyń do gotujących się jagód, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto. (Ciasto powinno być sprężyste, mięciutkie i nie powinno się kleić). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 50 cm.
- Prostokąt pociąć na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 10 x 17 cm.
- Na każdym prostokącie rozsmarować budyń jagodowy, pozostawiając odstęp od brzegów.
- Prostokąty zwinąć w rulon i dobrze skleić boki i złączenie.
- Roladki rozciąć wzdłuż na pół, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą, starając się, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
- Gotowe ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem za pomocą pędzelka.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, jedną blachę po drugiej.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.