Drożdżówki z serem i makiem

Miękkie, wilgotne drożdżówki z dużą ilością nadzienia. Drożdżówki wypełnione są po brzegi masą makową, a na wierzchu przykryte jeszcze dodatkowo kleksem z masy serowej. Takie drożdżówki lubimy najbardziej.
Składniki na ok. 30 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 60g miękkiego masła
- 60g cukru
- ½ łyżeczki soli
Masa makowa:
- 250g suchego maku (może być już zmielony)
- 100g cukru
- 1 łyżeczka miękkiego masła lub margaryny
- 1 białko
- pół szklanki drobno posiekanych bakalii
Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego, z wiaderka lub quarku
- 1 żółtko
- 18g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
- 50g roztopionego masła (tylko w przypadku zwartego twarogu półtłustego)
- 35g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Mak zalać wrzącą wodą (lub mlekiem), przykryć i odstawić na co najmniej pół godziny (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Odlać nadmiar płynu, jeśli cały nie wsiąknął i zmielić mak dwukrotnie. (Zmielonego maku już nie mielimy).
- Przygotować masę serową. Twaróg wymieszać z żółtkiem, budyniem, masłem (tylko w przypadku gęstego twarogu półtłustego) i cukrem pudrem na jednolitą masę.
- Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie dodać 2 jajka, masło, resztę cukru, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. (Jeśli będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki).
- Mak wymieszać z cukrem, masłem i bakaliami. Białko ubić na sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie do maku.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt lub kwadrat na blacie posypanym mąką (najlepiej w dwóch partiach, bo ciasta jest dużo). Z ciasta wykrawać kwadraty o wielkości ok. 10x 10 cm. Na każdy kwadrat nałożyć masę makową tak, aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić puste miejsce w środku (patrz zdjęcie). Dwa przeciwległe rogi zawinąć do środka.
- Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku nałożyć kleks z masy serowej. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
ok. 20- 25 minut |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.