Ciastka z ciasta francuskiego z truskawkami

Szybkie ciastka z ciasta francuskiego z budyniem i świeżymi owocami. Owoce polane są polewą do tortów, aby ładnie się błyszczały. Jeśli taka polewa jest trudno dostępna w sklepach, można przygotować ją szybko samemu w domu.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie polewy do tortów przeźroczystej (Tortenguss)*
- ok. 20 truskawek
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.
- Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
- Ciasto francuskie rozwinąć i z każdego płata wyciąć po 6 kwadratów.
- Każdy kwadrat delikatnie złożyć na pół w trójkąt i naciąć brzeg na ok. 1cm szerokości, nie nacinając do końca.
- Kwadraty ponownie rozwinąć. Górny brzeg przełożyć na dół, a dolny na górę.
- Budyń wyłożyć do środka kwadratów. (Spokojnie może być z górką).
- Zawinięte boki i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu na ciastkach ułożyć po 1-2 truskawki.
- Przygotować polewę według przepisu na opakowaniu. Gotową polewą polać truskawki i budyń.
Polewa do tortów:
Składniki:
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczenej lub skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 250ml wody lub soku owocowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem i małą ilością wody. Resztę wody zagotować i ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem wymieszaną mąkę.
- Gotować ok. 0,5 - 1 minuty, aż całość zgęstnieje.
- Ciepłą polewę rozłożyć łyżką na ciastkach.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 25 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 20- 30 min. |
![]() |
Ilość sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.