Weselne cake pops


Dwa rodzaje cake pops: panna młoda w białej sukni i pan młody w garniturze. Cake pops przygotowane są z ciastek Oreo i serka kremowego. Do przygotowania męskich cake pops wybrałam klasyczne Oreo, które po zmiksowaniu z serkiem dają kolor czarny. Natomiast dla damskiej wersji wybrałam Oreo golden, aby masa była jasna. Pokryte są białą czekoladą. Panna młoda ma suknię i naszyjnik ze srebrnych perełek cukrowych, a pan młody ma garnitur, muszkę i guziki z czekolady gorzkiej.
Składniki na ok. 30 sztuk:
Cake pops pan młody:
- 250 g klasycznych ciastek Oreo (lub Neo)
- 60 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
- ok. 200 g białej czekolady
- ok. 100 g czekolady gorzkiej
Cake pops pani młoda:
- 250 g ciastek Oreo golden
- 60 g serka kremowego typu Philadelphia, schłodzonego
- ok. 100 g białej czekolady
- posypka cukrowa, srebrne perełki (małe lub duże)
Dodatkowo:
- patyczki do cake pops lub lizaków (ewentualnie patyczki do szaszłyków)
Sposób przygotowania:
- Przygotować cake pops pan młody: Ciasteczka klasyczne Oreo (razem z kremem) zmiksować w malakserze na mokry piasek. (Thermomix 10s./ obr.8).
- Dodać serek kremowy i zagnieść na jednolitą masę. Masa nie powinna się kruszyć, ani mocno kleić. (Thermomix 15s./ obr.3).
- Z masy formować kulki o wadze ok. 20g i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 30 minut do lodówki. (Gdyby kulki rozpłaszczyły się za bardzo pod ciężarem od spodu, po schłodzeniu można jeszcze raz uformować je w rękach).
- Ok. 100 g czekolady białej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: "Roztapianie czekolady").
- Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
- Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie (można pomóc sobie łyżeczką), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, postukując patyczkiem o brzeg miski.
- Cake pops układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
- Gdy czekolada zastygnie i uznamy, że nie pokryła ładnie czarnych kulek, należy roztopić kolejne 100 g czekolady białej i ponownie obtoczyć kulki w czekoladzie. (Ja tak zrobiłam). Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
- Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Małą część przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć róg rękawa/ worka, robiąc niedużą dziurkę i wyciskając czekoladę na cake pops zaznaczyć kontury garnituru. Następnie polać roztopioną czekoladą przy pomocy łyżeczki. Cake pops układać ponownie na desce z papierem do pieczenia i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
- Następnie zrobić muszkę i guziki, wyciskając gorzką czekoladę z rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Wstawić do lodówki.
- Przygotować cake pops pani młoda: Ciasteczka Oreo golden (razem z kremem) zmiksować w malakserze na mokry piasek. (Thermomix 10s./ obr.8).
- Dodać serek kremowy i zagnieść na jednolitą masę. Masa nie powinna się kruszyć, ani mocno kleić. (Thermomix 15s./ obr.3).
- Z masy formować kulki o wadze ok. 20g i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 30 minut do lodówki. (Gdyby kulki rozpłaszczyły się za bardzo pod ciężarem od spodu, po schłodzeniu można jeszcze raz uformować je w rękach).
- Ok. 100 g czekolady białej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
- Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie na ok. 30 minut do lodówki.
- Jeśli używamy dużych perełek cukrowych, należy potłuc część na kawałki np. wkładając je do woreczka do mrożenia i wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa pokruszyć. Odstawić na bok.
- Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie (można pomóc sobie łyżeczką), poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, postukując patyczkiem o brzeg miski.
- Jeszcze płynną czekoladę posypać potłuczonymi (lub małymi) srebrnymi perełkami, robiąc suknię.
- Cake pops układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wokół patyczka ułożyć perełki, robiąc naszyjnik. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.