Drożdżówki z jabłkami


Miękkie ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek w środku i budyniem na soku jabłkowym. Pyszne bułeczki na deser lub drugie śniadanie. Nie są za słodkie, takie w sam raz ;) Zawinięte w worku foliowym będą pyszne również na drugi dzień.
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40 g)
- 40 g cukru (jeśli budyń go nie zawiera)
- 300 ml soku jabłkowego**
- ok. 600 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g płatków owsianych (użyłam górskich)
- 5 g kakao
- 40 g masła
- 10 g czekolady gorzkiej
- 30 g cukru
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować nadzienie: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
- Ok. 100 ml soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, kakao, cukrem i szczyptą soli. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. (Można wymieszać łyżką, a następnie łyżką rozdrobnić na mniejsze kawałki). Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm. Rozłożyć ostudzone jabłka z budyniem, pozostawiając odstęp od brzegów. (Nadzienia nie jest dużo. Proszę cierpliwie go rozłożyć ;)).
- Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę pokroić na części, każda po ok. 3 cm.
- Drożdżówki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. (Pod drożdżówkę najlepiej wsunąć szeroki nóż, albo np. łopatkę kuchenną. W ten sposób najłatwiej przeniesie się drożdżówki na blachę). Pozostawić na 10 minut.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
- Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować boki bułeczek. Z góry posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić drożdżówki na blasze, aby ostygły.
Uwagi:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło i szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
** Sok jabłkowy może być dowolny np. z kartonu. Ja wycisnęłam sok z jabłek przez wyciskarkę.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 17 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.