Bułeczki drożdżowe z czekoladą


Miękkie, puszyste drożdżówki z kawałkami czekolady. Pyszne na drugie śniadanie, podwieczorek, do kawy lub mleka.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 230 ml mleka, lekko ciepłego
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej (polecam typ 550)
- 80 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Do wyrośniętego ciasta dodać kropelki czekoladowe i chwilę zagnieść.
- Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 85 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 12 bułeczek).
- Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
- Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników na ciasto (tj. mleko, cukier, jajko, miękkie masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.