Bułeczki drożdżowe z czekoladą

Miękkie, puszyste drożdżówki z kawałkami czekolady. Pyszne na drugie śniadanie, podwieczorek, do kawy lub mleka.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 230 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej (polecam typ 550)
  • 80 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g kropelek czekoladowych (groszku) lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Do wyrośniętego ciasta dodać kropelki czekoladowe i chwilę zagnieść.
  5. Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 85 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 12 bułeczek).
  6. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  8. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C, grzałka góra- dół.
  9. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników na ciasto (tj. mleko, cukier, jajko, miękkie masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki drożdżowe z czekoladą Bułeczki drożdżowe z czekoladą