Pfeffernüsse

Jedne z najbardziej popularnych pierniczków w Niemczech. Pierniczki są nieduże, najczęściej grubo oblane białym lukrem i w kształcie półkulki. Zazwyczaj nie zawierają pieprzu (Pfeffer), choć można go dodać szczyptę. W starych przepisach „Pfeffer” oznaczało po prostu przyprawy, które gospodynie same dobierały według własnego gustu. Długo szukałam dobrego przepisu na te pierniczki. Z tego jestem całkowicie zadowolona. Pierniczki są miękkie od razu po przygotowaniu, a przechowywane w puszcze utrzymują długo świeżość.
Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100g zmielonych orzechów lub migdałów
- 150g cukru
- 100g płynnego miodu
- 1 jajko
- 70g masła
- ok. 2 łyżek mleka
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
- zmielone goździki (na koniec noża)
- zmielona gałka muszkatołowa (na koniec noża)
- zmielony kardamon (na koniec noża)
- ewentualnie szczypta zmielonego, białego pieprzu
Lukier:
- 250g cukru pudru
- parę łyżek rumu, soku z cytryny lub wody
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. (Ciasto jest klejące. Powinno mieć konsystencję taką, aby dało się formować kulki. Gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze troszkę mleka).
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować małe kulki o średnicy 3cm i układać w odstępach na blasze. Delikatnie spłaszczyć opuszkiem palca. (Wysokość kulki powinna mieć ok. 2cm. Kulki są małe jak pralinki ;)).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15min., jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra/ dół) lub dwie blachy równocześnie w temperaturze 160°C (termoobieg). Pierniczki po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są bardzo miękkie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z taką ilością wody (rumu lub soku z cytryny), aby lukier był gęsty, ale dało się nim posmarować pierniczki. Pierniczki posmarować lukrem przy pomocy pędzelka i pozostawić, aby lukier wyschnął.
- Pierniczki przechowywać w puszce.
Smacznego.
Na podstawie przepisu ze strony: helpster.de
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 15 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 45 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |