Pierniczki bez jajek


Dość zwyczajne pierniczki przygotowane z ciasta, które powinno leżakować przez noc w lodówce, aby się związało i nabrało odpowiedniej konsystencji. Po nocy leżakowania ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje.
Składniki na 3,5 blachy (ok. 40 sztuk):
- 50 ml soku pomarańczowego*
- 150 g cukru brązowego
- 100 g płynnego miodu
- 150 g masła
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 300 g mąki pszennej typu 550
- 100 g mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać cukier i miód. Mieszając podgrzać, aż masa będzie mocno ciepła. Ściągnąć garnek z pieca i dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać, do rozpuszczenia się masła. Całość przełożyć do miski.
- W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą, przyprawą do piernika, imbirem i sodą. Dodać do lekko ciepłej masy miodowej. Zagnieść na gładkie ciasto. (Ciasto jest dość rzadkie. Proszę nie dosypywać mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
- Schłodzone ciasto zagnieść chwilę, aż będzie elastyczne i rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na grubość ok. 5 mm.
- Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki np. tylną stroną patyczka do szaszłyków).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub 180°C, termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia. (Pierniczki po ostygnięciu mogą stwardnieć, ale jak poleżą przez noc lub dobę i wchłoną wilgoć z powietrza to zrobią się miększe. Następnie schować je do puszki).
- Pierniczki udekorować według uznania np. lukrem królewskim i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
- Przechowywać najlepiej w szczelnej, metalowej puszce.
Uwaga:
* Wycisnęłam sok ze świeżej pomarańczy.
Źródło: Przepis z gazety "Mit Liebe", listopad/ grudzień 2015
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 40 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.