Kruche pierniczki bezglutenowe
Bezglutenowe pierniczki pieczone na mące ryżowej i jaglanej. Są bardzo chrupiące, kruche i długo utrzymują świeżość przechowywane w temperaturze pokojowej w puszce. Z ciastem dobrze się pracuje. Należy je tylko dobrze schłodzić przed wałkowaniem, aby odpowiednio stwardniało.
Składniki na 3 blachy pierniczków (ok. 75 sztuk, w zależności od wielkości foremek):
- 150 g mąki ryżowej
- 150 g mąki jaglanej
- 150 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 140 g masła, zimnego
- 80 g płynnego miodu
- 70 g cukru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez glutenu w składzie)
- 2 jajka (rozmiar M), schłodzone
Sposób przygotowania:
- W misie miksera wymieszać suche składniki: mąkę ryżową, jaglaną, skrobię, cukier, sodę i przyprawę do piernika. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, miód i jajka. Zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
- Ok. ⅓ schłodzonego ciasta wyciągnąć z lodówki i zagnieść chwilę, aby zrobiło się plastyczne. (Dzielę ciasto na 3 części, aby nie ocieplić całego, żeby nie zrobiło się za miękkie). Rozwałkować na blacie posypanym mąką ryżową lub jaglaną na grubość ok. 4 mm. (Wałek również obsypać trochę mąką). Wykrawać foremkami dowolne kształty, przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzi ok. 3 blach pierniczków. Można układać je w niedużych odstępach).
- Tak samo przygotować pierniczki z reszty ciasta, wykorzystując również skrawki, które pozostają.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż lekko się zarumienią. Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu można polukrować.
- Przechowywać w szczelnej, metalowej puszce (do ok. 1 miesiąca).
Czas: |
Czas przygotowania i pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 75 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 3338
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!