Bezy z czekoladą

Duże, dwukolorowe bezy o nierównym kształcie. Bezy podczas suszenia rosną i większość z nich lekko pęka co nadaje im ładny, rustykalny wygląd.
Składniki:
- 3 białka
- 200g cukru
- szczypta soli
- 50g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
- W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści należy wyłączyć mikser, polać białka chłodną, ale jeszcze płynną czekoladą i delikatnie szpatułką, robiąc dosłownie parę ruchów, wymieszać czekoladę z bezą, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać za długo. (Najlepiej zrobić ze 3- 4 ruchy szpatułką. Czekolada będzie się jeszcze mieszać, gdy będziemy wykładać łyżką pianę na blachę).
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, zachowując odstęp między bezami.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C (najlepiej termoobieg) przez około 2- 2,5 godz., aż bezy będą dobrze wysuszone.
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.