Ciasteczka morelowe


Kruche ciasteczka z migdałami i morelowym dżemem w środku. Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła (lub margaryny), zimne
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 50 g cukru
Nadzienie:
- ok. 2 łyżek dżemu morelowego
Dodatkowo:
- 30 g cukru
- 60 g migdałów bez skórki pokrojonych drobno
Sposób przygotowania:
- Oddzielić białko od żółtka. Białko przełożyć do głębokiego talerza. Odstawić na bok.
- Schłodzone masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtko i cukier. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Uformować z ciasta wałek o ok. 3 cm średnicy. Wałek pokroić na małe kawałki o grubości 1 cm.
- Z każdego kawałka uformować kulkę.
- Białko rozkłócić widelcem.
- W drugim talerzu wymieszać migdały i 30 g cukru.
- Kulki obtaczać w białku i następnie w midgałach z cukrem. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W środku każdej kulki zrobić palcem wgłębienie. Dżem rozmieszać i wypełnić nim dziurki.
- Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku ok. 13 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół, do lekkiego zarumienienia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Weihnachtsbäckerei für Kinder".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.