Orzeszki ziemne w karmelu

Batoniki orzechowe w karmelu. Dla osób nie bojących się przygotowania karmelu będą z pewnością bardzo proste i szybkie do zrobienia. Orzeszki możecie obrać sami, ściągnąć skórki i odważyć potrzebną ilość lub w szybkiej wersji użyć solonych z puszki. Sól bardzo dobrze komponuje się z karmelem.
Składniki:
- 200g orzeszków ziemnych (waga obranych, mogą być solone z puszki)
- 200g cukru
Sposób przygotowania:
- Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Kiedy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać dość szybko drewnianą łyżką, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i rozłożyć mniej więcej w prostokąt.
- Od razu pokroić ostrym nożem na prostokąty lub poczekać, aż masa zastygnie i połamać na kawałki.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.